Aarhus Teater
Turne rundt i hele landet
Livingstones Kabinet leger scenekunsten frem
Interview med syrisk dramatiker
Aarhus teater
Østre Gasværk Teater
Fredericia Teater
Aarhus Teater
Skuespilhuset, Det Kongelige Teater
Bellevue Teatret
Betty Nansen Teatret
Teatret Svalegangen
Republique, Store Scene
Tivoli
Religion
Driver teaterbranchen intern censur?
konsekvenser for det danske teaterlandskab.
Interview med Efva Lilja
Den Anden
Den Anden
Grønnegårds Teatret
Fortællingens magt
Fortællingens magt
Fortællingens magt
Fortællingens magt
Maria Lucia vandt Teaterpokalen
Det var LIVA der manglede
Nyd en dugfrisk dansk monolog

Alexandra Moltke Johansen

Uddannelsen i Dramatisk Skrivekunst ved Den Danske Scenekunstskole sendte i juni måned et hold nye dramatikerne på gaden. Visionerne er store og energien enorm.
Teater1 er stolte over at kunne kan give et sommerligt smugkig ind til de enkelte dramatikeres stil og tanker i en række essayistiske tekster om de temaer, som aktuelt optager dem. Der kommer tre bølger af tekster henover sommeren med følgende temaer:
Fortællingens magt (uploades d. 22.6)
Den Anden (uploades d. 11.7)
Religion (uploades 8. 8)


Læs også dramatikernes afgangsteksterne i hele juni måned på: http://dendanskescenekunstskole.dk/afgangsreading-2016-dramatisk-skrivekunst/

God sommerlæsning

DEN ANDEN

Af: Alexandra Moltke Johansen

HVEM VI TROR I ER

Kære publikum.

Her er ingen instruktør, ingen skuespillere. Her er ingen teaterchef, der lader dørene gå op og slukker lyset i salen. Jeg taler direkte til jer. Om hvordan tingene hænger sammen.

Her bag scenetæppet, tæt ved computerne og kaffemaskinerne, tænker vi på jer som en kliche. En enorm grå masse med et stort savlende gab.

Vi er begyndt at kalde jer KULTURFORBRUGERE. I har betalt en pris og skal ha’ en vare. Og det, vi tror, I vil ha’, er noget, der ikke er for svært. Det skal for guds skyld være relevant, så I kan forholde jer til det (ANOREKSI, TERROR, LANDBRUG) og det skal være sanseligt, så I kan mærke jer selv (CHOCK, VOLDTÆGT, VIOLINER). Så giver vi jer noget for pengene.

I sidder nede i salen. Forventningsfulde, søvnige, håbefulde, rasende. I lytter og tænker og væmmes måske. I klapper og rejser jer og forsvinder ud af teatret. Jeg sniger mig efter jer, uden at I fatter mistanke. Jeg er – sikkert ligesom jer – træt af anoreksi og violiner. Jeg vil vide, hvad I egentlig oplever.

Jeg aner ikke, hvad vi giver jer, hvad vi tager fra jer. Der er én i avisen, der giver os stjerner og så bliver vi sure eller drikker en øl og arbejder videre.

I er de andre, den anden, de fremmede. Dem jeg med mine ord og handlinger vil røre og forandre. Jeg slås med store, gamle chefer, der tror de kender jer. Der altid siger: overvurder ikke dit publikum.

Her er hvad I har måtte gennemgå.

Første gang I mødte os, var I små børn. Her groede alting vildt og mærkeligt. I fik større frirum end nogensinde siden. I oplevede lys og frugter og foldede papirbåde, I mødte åbne rum, hvor tankerne frit kunne sætte sig.

Men så kom den dag hvor I fyldte seks år. Nu skulle I lære noget om livet. MAN SKAL DELE SIN MADPAKKE. Det var jeres forældre, der købte billetter, så det skulle ikke blive for ubehageligt eller underligt. Vi tænkte, at jeres forældre gerne ville købe noget, der endte lykkeligt og gjorde eftermiddagen blid og behagelig.

I blev større. I blev unge og skulle derfor se ungdomsteater. De korrekte pointer og tyndslidte temaer toppede. I oplevede et dødssygt voksenteater skåret ud i pap. FLYGTNINGE ER OGSÅ SØDE. CUTTING ER SKIDT. HER ER HENRIK, HANS FORÆLDRE SKAL SKILLES OG DET KAN VÆRE SVÆRT. Bagefter skulle læreren spørge: hvad lærte I så i dag? Vi tænkte det var godt, hvis læreren her virkede som den klogeste i gruppen.

Og nu er I voksne. I sidder nede i salen. Forventningsfulde, søvnige, håbefulde, rasende. I klapper og rejser jer og forsvinder ud af teatret.

I er klogere end det, vi siger om jer. I kan rumme langt større kompleksitet end den I møder. Jeg tror, at I – ligesom jeg – længes efter lys og frugter og foldede papirbåde i uforklarlige, poetiske rum.

I vil opleve ti videnskabsmænd, der syngende flyver til månen. I vil se to bjørne, der fortæller om skovens hemmelige love, I vil høre underlige digte om overvågning og se nogen danse, som var de i panik.

Jeg vil tale med jer. Jeg vil slås med de store, gamle chefer. Og så kan vi lade rummene sætte tankerne fri og ligesom dengang lade alting gro vildt og mærkeligt.

 

Dramatiker: Alexandra Moltke Johansen f. 1988

Har skrevet dramatik siden 2008.
Har været kursist 6 steder.
 Har fået tekster readet 8 gange.
 Har skrevet 14 værker.
 Hvoriblandt 5 er opført.
 Derudover 1 underviserforløb, 1 reklame, 1 bestyrelsespost. Har bl.a. skrevet: Sange for systemet (Teater V, 2016), Stik mig en muse (Café Liva, 2015)

Teater 1

Store Kannikestræde 8
1169 Kbh K

 

Webredaktion

Rie Hammer
Mette Garfield 

 

Teatermagasinet Teater 1 udkommer fire gange
om året og er Danmarks eneste tidsskrift for både
dans, teater og performance. Vores mål er at tage
fat, der hvor dagspressen stopper.

WebDesign Morten Bak
mkcb.dk