Aarhus Teater
Turne rundt i hele landet
Livingstones Kabinet leger scenekunsten frem
Interview med syrisk dramatiker
Aarhus teater
Østre Gasværk Teater
Fredericia Teater
Aarhus Teater
Skuespilhuset, Det Kongelige Teater
Bellevue Teatret
Betty Nansen Teatret
Teatret Svalegangen
Republique, Store Scene
Tivoli
Religion
Driver teaterbranchen intern censur?
konsekvenser for det danske teaterlandskab.
Interview med Efva Lilja
Den Anden
Den Anden
Grønnegårds Teatret
Fortællingens magt
Fortællingens magt
Fortællingens magt
Fortællingens magt
Maria Lucia vandt Teaterpokalen
Det var LIVA der manglede
Nyd en dugfrisk dansk monolog

Dirch

Instrueret af Peter Langdal og baseret på filmen ”Dirch”
Med Andreas Bo som Dirch Passer og Troels Lyby som Kjeld Petersen
og Sys Bjerre, Robert Hansen, Carsten Bang, Kaya Brüel, Mathilde Norholt, Lommer-piger, live-orkester og mange flere
Instruktør: Peter Langdal
Kapelmester: Joakim Pedersen
Executive Kreativ Producent: Thomas Langkjær
Producenter: Thomas Langkjær Entertainment og Live Nation i samarbejde med Black Box Theatre
Manuskriptforfatter: Ikke oplyst endnu (Forestillingens manuskript vil blive baseret på filmen ”Dirch, skrevet af Anders August og Martin Zandvliet og instrueret af Martin Zandvliet.)
Af Rie Hammer

”Mon ikke, Dirch selv ville have foretrukket at blive fejret med fest og farver” spørger holdet bag musikforestillingen Dirch i programmet. Svaret må selvfølgelig svæve i det uvisse, for Dirch faldt om i Glassalen i 1980 og blev siden erklæret død på hospitalet.

Men fest og farver er der i teaterversionen af Dirch, der er frit skitseret over Martin Zandvliets film af samme navn fra 2011.

For på scenen sidder Joakim Pedersen og hamrer energi i forestillingen med sit forrygende hold af medmusikanter og sangere. Kaya synger så følelserne sitrer og Sys Bjerre er sød og charmerende dejlig som Daimi med flere. Danserne er dygtige og får lidt fut i løjerne, men valget af sange er mærkværdigt og for de flestes vedkommende har de slet intet med Dirch at gøre, om end de er skønne at lytte til. Og det er ligesom konceptet for forestillingen - det stritter. Indimellem er det underholdende, andre gange sjovt, så er det lidt langtrukkent og egentligt meget løst skruet sammen med en overvægt af musik, faktuelle anekdoter, lidt danseshow, sketch og ikke mindst fint skuespil fra de to hovedpersoner Andreas Bo (Dirch Passer) og Troels Lyby (Kjeld Petersen).

Men mens musikken svinger, og der er meget musik, kan man så spørge sig selv, hvor festligt det egentligt er, at overvære to mænd drikke sig ihjel mens de begræder deres mindreværd og mangel på kunstnerisk anerkendelse indenfor den finere del af branchen.

I filmen blev Kjeld (Lars Ranthe) og Dirchs (Nikolaj Lie Kaas) personlige smerte afsæt for fortællingen og modtog en dobbelt Bodil-sejr, uden det var særlig festligt eller sprudlende morsomt.  

I Glassalen har Peter Langdal forsøgt sig med samme fokus, men hvorfor egentlig hvis man vil fejre manden med en fest?

Andreas Bo en mester i imitationskunst og hans Dirch har både luft på stemmen, fremstrakt hageparti og kræfter til at råbe salen op med høje indianerskrig. Det er noget af en maratonpræstation, og man kan ikke andet end at blive dybt imponeret. Men den eksistentielle smerte udebliver.

Det kan man ikke klandre Andreas Bo for. Manuskriptet er rodet og fyldt med floskler og flowpunkterende fakta, som hverken bringer os tættere på Dirch eller samtiden og Andreas Bo må kæmpe for, at drive fortællingen fremad.

Samspillet mellem Andreas Bo og Troels Lyby  fungerer glimrende og Lyby får tegnet et smerteligt flot portræt af en mand, der trods enorm succes har svært ved at finde glæden i livet.

Det er en fornøjelse af se Troels Lyby og Andreas Bo sammen, og der bydes da også på flere gode grin. Men jeg blev ikke meget klogere på hverken mennesket eller myten bag Dirch Passer efter de små tre timers musikshow.

Teater 1

Store Kannikestræde 8
1169 Kbh K

 

Webredaktion

Rie Hammer
Mette Garfield 

 

Teatermagasinet Teater 1 udkommer fire gange
om året og er Danmarks eneste tidsskrift for både
dans, teater og performance. Vores mål er at tage
fat, der hvor dagspressen stopper.

WebDesign Morten Bak
mkcb.dk