Aarhus Teater
Turne rundt i hele landet
Livingstones Kabinet leger scenekunsten frem
Interview med syrisk dramatiker
Aarhus teater
Østre Gasværk Teater
Fredericia Teater
Aarhus Teater
Skuespilhuset, Det Kongelige Teater
Bellevue Teatret
Betty Nansen Teatret
Teatret Svalegangen
Republique, Store Scene
Tivoli
Religion
Driver teaterbranchen intern censur?
konsekvenser for det danske teaterlandskab.
Interview med Efva Lilja
Den Anden
Den Anden
Grønnegårds Teatret
Fortællingens magt
Fortællingens magt
Fortællingens magt
Fortællingens magt
Maria Lucia vandt Teaterpokalen
Det var LIVA der manglede
Nyd en dugfrisk dansk monolog

Prisvinder

Tale ved overrækkelsen af Foreningen af Danske Teaterjournalisters Initiativpris 2015
til Café Livatorsdag den 3. december 2015 på Folketeatret
Af Anne Middelboe Christensen, teateranmelder ved Dagbladet Information

’Det var LIVA der manglede.’

Sådan står der i bunden af alle de mails, som Café Liva udsender.

Og hver gang kommer man selvfølgelig til at stoppe op – og smile.

For sådan er det, når man er i nærheden af Jacob Morild. Man stopper op – og tænker – og så smiler man. For den mand kan ikke være i nærheden af fem ord uden at sætte dem sammen på en måde, så de både forvandler sig til samfundssatire og til et spark i skridtet på tilskueren. Værsgo!

Det var LIVA der manglede…

Café Liva er Danmarks eneste faste cabaretscene. Mange små og store teatre prøver godt nok kræfter med denne populære teatergenre, hvor man først kan overrisle publikum med noget billig vin – og så bagefter forføre dem ved bordene med sjofle sange og gamle parykker.

Men Café Liva er her året rundt. Selv når frosten får Nyhavn til at fryse til is, så skurrer Café Liva videre her i sit nye flotte teaterskude, der absolut er bedre til at manøvrere sig inde i Københavns indre havn end at tackle bølgerne i åben sø på Øresund.

Café Liva har ligget på den pæne side af Nyhavn lige siden 1987. Det var godt nok Lone Guldbrandsen, der skabte og styrede Café Liva de første 13 år. Men i 1999 kom Jacob Morild til – og under hans regime har cabaretskuden ikke ligget på den lade side. Vildest blev det selvfølgelig, da han fik hugget den gamle, rådne Liva op og i stedet bygget den nye flotte scenepram, der bærer navnet Liva 2.

Det var LIVA der manglede, ville Jacob Morild nok bare sige.

Men nu er der pludselig trukket op til forhøjet vandstand og druknefare i Nyhavn.

Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst har nemlig fjernet tilskuddet til Café Liva. I 2014 blev driftsstøtten beskåret med 60%, og nu fjernes den altså helt. Det er yderst kritisk.

I forvejen driver Jacob Morild sit teater på ildhu og tålmodighed - i alle roller fra teaterdirektør til billetsælger og fra pr-mand til skuespiller. Og løn på minimumsniveau.

I alt har teatret kun modtaget mellem 700.000 og 925.000 kroner i støtte om året – men teatret har alligevel spillet 120-150 forestillinger i Nyhavn og 50-80 forestillinger på turné. Altså 200 forestillinger for 800.000 kroner, for nu at gøre det nemt at regne stykprisen ud…

Jacob Morild står altid selv for én forestilling og så for den traditionsbundne julecabaret. Resten er gæstespil. Men ALT er nyskrevet, dansk dramatik!

Bodil Jørgensens cabaret ’Den sidste Turist’ har for eksempel lige trawlet landet tyndt. Og Jacob Morilds egen ’Hvor Kom Den Fra?’ tager endnu en tur rundt til foråret.

Men nu har Projektstøtteudvalget altså overladt Café Liva til fonde, der jo desværre sjældent støtter drift - og ellers måske til kommunen. Det ville i hvert fald være klædeligt, hvis Københavns Kommune støttede sin populære cabaretscene som et ’lille storbyteater’. Men lige nu er alt på den anden siden af 1. juli 2016 aldeles uvist.

Vi i Foreningen af Danske Teaterjournalister vil gerne overrække Initiativprisen til Café Liva for at påskønne, at Café Liva har givet københavnerne en cabarettradition.

Vel at mærke en cabarettradition, der emmer af politisk skarphed og menneskelig klogskab – cabareterne på Liva er frækkere end de fleste revyer, og de er mere lumre end de fleste musicals. Det er en skøn mix. Og så har de jo altså Jacob Morild som flabet kaptajn.

Det skal honoreres - med en initiativpris på 15.000 kroner.

Det var LIVA der manglede.

Til lykke!

Teater 1

Store Kannikestræde 8
1169 Kbh K

 

Webredaktion

Rie Hammer
Mette Garfield 

 

Teatermagasinet Teater 1 udkommer fire gange
om året og er Danmarks eneste tidsskrift for både
dans, teater og performance. Vores mål er at tage
fat, der hvor dagspressen stopper.

WebDesign Morten Bak
mkcb.dk