Anmeldelse / juni 2017

Set i lyset af…

Spillested: Juhl-Sørensen A/S
Spilleperiode: 1.-3 juni
Koncept og performer: Eja Due
Musiker: Eriko Makimura
Dramaturgisk konsulent: Gritt Uldall-Jessen
Scenografi: Irene Kleisdorff Hougaard
Af Mette Garfield

Hun ligger på gulvet og skriver. Hun er iført en smuk cremefarvet silkebluse og en sort plisseret nederdel. Hun er ung, smuk og tankefuld. Det er citater af den franske forfatter og filosof George Bataille, hun skriver ned på gulvet.

Forinden har performeren, Eja Due, spurgt sit publikum om, de har læst Bataille. Ingen svarer, så begynder Eja Due at fortælle om sit eget forhold til forfatterskabet. Hun har været optaget af Bataille i mange år og har læst flere af hans bøger mange gange.

Eja Due lægger også Batalille citater på noget så gammeldags som en overheadprojektor, så publikum kan læse citaterne projiceret op på væggen. Citaterne er lange og svære at forstå, men æggende, de pirker til nysgerrigheden. Giver lyst til at læse mere. Sansning og tanke hænger sammen i det performative studie Set i lyset af… af Teater Bæst i pianoforhandleren Juhl-Sørensen A/S smukke og intime koncertsal.

Eja Due forsøger at illustrere Batailles radikale tænkning i forskellige handlinger  i rummet. Hun skriver som sagt på gulvet, hun balancerer med bøgerne, en hel stak på hovedet, og hun er ikke alene. Hun akkompagneres af pianistinden Eriko Makimura.

Eriko spiller voldsomt dramatisk på klaveret. Hun spiller med hele kroppen. Hun hamrer underarmene ned i tangenterne. Og løfter benene op. Erikos farlige fortolkning af Igor Stravinskys Le Sacre du Printemps bliver også forestillingens højdepunkt.

I Set i lyset af…s bedste billede kravler Eriko ind under tøjet på Eja, mens hun ruller med øjnene, så det hvide vender ud. Her fanges måske, udover i musikken, et glimt at den Batailleske overskridelse.

Teater Bæst har med Set i lyset af… igen kastet sig over et kontroversielt og interessant emne indenfor erotikken. Sidst var temaet prostitution. Og som i denne undersøgelses performance lecture, Lyst # 2, kunne man måske i Set i lyset af savne mere overraskende og fremmede billeder og udtryk. Men Teater Bæst lader alligevel til at have udviklet sig i en modigere retning. og samarbejdet med Eriko Makimura klæder det. Det bliver bestemt interessant at følge de kommende performative undersøgelser af Bataille.

Teater 1

Store Kannikestræde 8
1169 Kbh K

 

Webredaktion

Rie Hammer
Mette Garfield 

 

Teatermagasinet Teater 1 udkommer fire gange
om året og er Danmarks eneste tidsskrift for både
dans, teater og performance. Vores mål er at tage
fat, der hvor dagspressen stopper.

WebDesign Morten Bak
mkcb.dk