D. 17.5  kl. 17-18.30 
D. 18. august på Kronborg Slot
Festival: Helsingør + Helsingborg 1.-6. august
FESTIVAL: København 1.-12. juni
FESTIVAL: Husets Teater  8.-11. juni 
FESTIVAL: DANISH+
Amager 24.-29. maj 
Gratis dans for børn og unge
Aarhus 1.-4. maj 
Roskilde 26. april – 3. maj 

Små mirakler til salg

Teater1 var med til åbningen af den internationale showcase-festival DANISH+, som blev afviklet i Aarhus d. 1. - 4. maj 2016.
Af Lene Grønborg Poulsen

Summen, latter og samtaler på flere forskellige sprog flyder sammen i foyeren hos det aarhusianske teater Bora Bora søndag d. 1. maj, hvor showcasen DANISH+ åbner. Her mødes gamle venner og nye bekendtskaber, og alle må rykke lidt tættere sammen, da to mænd og en stor planke pludselig skal igennem lokalet.

”Hvad sker der,” spørger én i mængden undrende, da han må dukke sig for ikke at få en planke i hovedet. Den fysiske teatergruppe Don*Gnu laver optakt til showcasens første forestilling, hvilket også indebærer at byde publikum op til en lille dans. DANISH+ er i gang. Velkommen til et kvalitets kræmmermarked med international appel.

Interesse fra udlandet
Bag DANISH+ står det Aarhus-baserede lille storbyteater Gruppe 38, der med skuespiller og leder Bodil Alling i spidsen, selv har haft stor succes med at turnere rundt i verden. Det er femte gang, at DANISH+ afvikles, og selvom den er målrettet udenlandske teaterrepræsentanter, er enkelte forestillinger dog også åbne for interesserede publikummer. Denne gang har næsten 50 opkøbere fra 20 forskellige lande fundet vej til Aarhus for at se teater.

Én af dem er Cathrine O’ Grady fra Ottawa International Children’s Festival i Canada. Hun har deltaget i DANISH+ før, og hun er vendt tilbage, fordi hun mener, at festivalen samler det bedste på det danske marked:

”Jeg har arrangeret teaterforestillinger i Canada i over 20 år, så jeg har set meget teater…men netop denne festival er noget helt særligt, og kurateringen er yderst vellykket. Bodil Alling (red. leder af Gruppe 38) har en utrolig god smag, og jeg nyder, at festivalen byder på en stor diversitet samtidig med, at der er en højt international standard. Jeg har haft besøg af blandt andre Gruppe 38, Teater Refleksion og Carte Blanche, ” forklarer hun.

Men hvorfor rejser hun hele vejen fra Canada til Danmark, når der skal købes forestillinger? Svaret kommer hurtigt:

”Jeg mener, at Danmark har verdens bedste børneteater. Forestillingerne taler ikke ned til sit publikum, og man behandler børn som skønne fantasifulde og ligeværdige væsner og præsenterer dem for små mirakler. Det er sande historier på flere niveauer, og det kan børn mærke. I en tid med globale udfordringer, så er det måske kunsten og her teatret, vi har til fælles, ”afslutter hun.

Ordløst og energifyldt teater
Og herefter går showcasen for alvor i gang. Åbningsforestillingen er Don*Gnus ”M.I.S – All night long”, som er en danseforestilling, der sprudler af legelyst. Forestillingen er den sidste i en trilogi, som tidligere har givet os ”Mænd i sandaler” og ”Kvinde Kend Dit Skab”.

”M.I.S – All night long” kan dog sagtens ses uden kendskab til de foregående, og på scenen danser Jannik Elkær og Kristoffer L. A. Pedersen alias Don og Gnu sammen med Simon Beyer-Pedersen. Sammen præsenterer de en undersøgelse af mandens univers med kun et par planker og tre bolde til hjælp.

Forestillingen er ordløst og arbejder i et humoristisk univers, hvilket er vigtigt, når man skal vise teater for opkøbere, påpeger Bodil Alling efter åbningen.

”Vi har netop valgt nogle forestillinger, som kan forstås af andre end det danske publikum. Don*Gnus forestilling, som vi lige har set, er energifyldt, let genkendelig og ordløs. Så den skal nok komme afsted,” forklarer hun smilende.  

Om selve showcasen understreger hun, at DANISH+ har en betydning for eksport af dansk børneteater. Selvom mange har kendskab til den store Aprilfestival, som i år blev afviklet på Frederiksberg, så samler DANISH+ netop de stykker, der har potentiale for eksport.

”Jeg håber, at vi i år har en masse nysgerrige gæster, som kommer og kaster et åbent blik på de udvalgte forestillinger. Jeg håber også, at de føler sig inspirererede af den særlige historie og form, som er meget særegent for dansk børneteater. Men på det her tidpunkt, hvor vi lige er startet, er man selvfølgelig altid spændt,” afslutter hun.  


Fakta om DANISH+

Showcasen DANISH+ viser 16 forestillinger, der enten er non-verbale eller spilles på engelsk.

DANISH+ præsenterede i år følgende titler:

”The Way Back Home” (Vejen hjem) af Theatre Branar & Teater Refleksion, ”Romeo & Juliet” (Romeo og Julie) af Asterions Hus, ”Psycho – Street Cut” af Dansk Rakkerpak,  ”In The Beginning Was The Beginning’ (I begyndelsen var begyndelsen) af De Røde Heste, ”M.I.S All Night Long”(M.I.S. - Natten lang) af Don*Gnu, ”The Evil” (Ondskaben) af Folketeatret, ”Romeo & Juliet” af MishMash, ”The Race” (Kapløbet) af Teater O, Nørregaards Teater og Black Box Theatre, ”Fascinated with Apples” (Besat af æbler) af Teater Nordkraft, ”Smash” af Teater Patrasket, ”Paradise” (Paradis) af Teater Refleksion og De Røde Heste, ”HOV!” af Teater Blik, ”The Darkness Rests under The Bed” (Mørket ligger under sengen) af Teater2Tusind og Gruppe 38, ”Androcles and The Lion” (Androkles og Løven) af Carte Blanche og Gruppe 38, ”My Digital Reality” (Min digitale virkelighed) af Det Kommende Teater, ”Goebbels' Lesson” (Goebbels time) af Sceneworks (tidl. i regi af Folketeatret)

Se mere på www.danishplus.dk

Teater 1

Store Kannikestræde 8
1169 Kbh K

 

Webredaktion

Rie Hammer
Mette Garfield 

 

Teatermagasinet Teater 1 udkommer fire gange
om året og er Danmarks eneste tidsskrift for både
dans, teater og performance. Vores mål er at tage
fat, der hvor dagspressen stopper.

WebDesign Morten Bak
mkcb.dk