Derfor spiller din livsstil en vigtig rolle for dine tænder

Det er ikke sikkert, at du tænker så meget over det til dagligt, men faktisk spiller din livsstil en stor rolle for dine tænders helbred. Tænderne bliver nemlig påvirket af mange ting, som f.eks. vores helbred, vores kost, vores vaner på badeværelset etc.

Dine kostvaner er meget vigtige

Der er stor forskel på, hvordan vores tænder ser ud. Og måske du har set eksempler på både meget hvide og meget gule tænder? Den store forskel her kan være, at de to personer lever meget forskelligt – altså har forskellige livsstile.

Lever man en tilværelse, hvor man er glad for kaffe, rødvin og måske endda cigaretter, så er der meget større chancer for, at man får problemer med misfarvede tænder. Men særligt for tobakkens vedkommende kan der være værre konsekvenser. Røg og tobak er nemlig med til at give markant større risiko for kræft i mundhulen, ødelagt tandkød etc.

Dine tænder kan dog også blive mærket på andre måder end ved ”bare” end misfarvning. F.eks. kan der opstå problemer med erosion – altså opstår syreskader – hvis du har et stort forbrug af cola, juice og den slags syreholdige drikke. Her kan produkterne ætse på dine tænder, så de bliver fysisk mindre. Måske der bliver flader på tænderne, som er skabt fra kontakten med syre. Vær derfor opmærksom på, at du ikke drikker alt for meget af denne type produkter.

Slik og søde sager skal også spises moderat, da man ellers kan få huller in tænderne.

Husk vanerne på badeværelset

Det er en rigtig god start, når du har styr på dine kostvaner. Men det vigtigste vil alle dage være sunde børstevaner. Det fortæller Teamtand, der er tandlæge i Greve og Hundige. Man skal børste sine tænder 2 gange om dagen, og det skal gøres med en tandpasta, som indeholder fluor. Det er nemlig det, som beskytter tænderne. Brug desuden tandtråd dagligt, så du også får renset mellem dine tænder.