Har du heller ikke fundet den rette folketingskandidat at stemme på?

Hvis der er et tidspunkt i Danmark, hvor der bestemt ikke mangler politiske budskaber, er det op til et valg. Hele bybilledet bliver klistret ind i valgplakater. Her ser du ansigterne på alle folketingskandidaterne. Ofte akkompagneret af et slogan, der skal opsummere politikerens mærkesager.

Hvis du vælger at tænde for fjernsynet eller radioen, vil du næppe gå fri fra politiske budskaber. Her finder du alt fra tv-debatter til interviews, der alle har til formål at belyse den enkelte politikers standpunkter. Men midt i det politiske virvar kan det være svært at finde ud af, hvor du egentlig gerne vil sætte dit kryds. Hvis du er tvivl om hvilken folketingskandidat, der er den rette for dig, kan du med fordel læse videre.

Derfor er det vigtigt, at du stemmer til folketingsvalget

I Danmark er magten blevet tredelt. Det er den netop blevet for at sikre, at der er demokrati i landet – og ikke diktatur. Helt konkret er magten opdelt i følgende tre dele:

  • Den lovgivende magt
  • Den udøvende magt
  • Den dømmende magt

Som du måske godt kan regne ud, er den dømmende magt domstolene. Den udøvende magt er regeringen, og den lovgivende magt er regeringen og Folketinget i forening.

Som vælger har du ikke nogen direkte indflydelse på, hvem der optager pladser hos domstolene eller i regeringen. Men du er med til at stemme folketingsmedlemmerne ind. Derfor er det også vigtigt, at du sætter et kryds til folketingsvalget. Det er ganske enkelt din mulighed for at få indflydelse på det danske demokrati.

Om repræsentativt demokrati

Der findes forskellige slags demokratiformer. I Danmark er der repræsentativt demokrati. Det betyder, at du som vælger skal finde en repræsentant, der kan repræsentere dine politiske holdninger. Når der er folketingsvalg, skal du derfor finde en folketingskandidat, som kan repræsentere dig i Folketinget.

Hvad er dine mærkesager?

Når der er valgkamp, fremhæver alle politikerne deres mærkesager. Men inden du kan tilslutte dig én af politikerne, bør du først være klar over, hvad dine egne mærkesager er. Det er nemlig vidt forskelligt fra person til person.

Her bør du spørge dig selv; hvad synes jeg, er vigtigst for Danmark?

Er det en ambitiøs klimapolitik? Et lavere skattetryk? En anderledes indvandringspolitik? Noget helt fjerde?

Når du har styr på dine egne mærkesager, kan du nemmere finde en politiker, som du er enig.