Hvad er samejeoverenskomst, og hvorfor er det vigtigt at have en?

En samejeoverenskomst er en juridisk aftale mellem to der ejer en fast ejendom sammen (det kan f.eks. være en fælles bolig). Bliv klogere på hvad det indebærer at have en samejeoverenskomst og hvorfor det kan være en god ide at have en.

Hvad er en samejeoverenskomst?

En samejeoverenskomst er en juridisk aftale mellem parter, som deler fast ejendom. Kontrakten beskriver de vilkår og betingelser, der gælder for samarbejdet omkring fælles bolig eller anden form for ejendomsdeling. For at undgå uklarhed og konflikter i fremtiden anbefales det at have en skriftlig samejeoverenskomst på plads. Det kan hjælpe med at sikre klarhed om økonomi og ansvarsfordeling mellem parterne.

Hvorfor have en samejeoverenskomst?

1. Forebygger konflikter og uenigheder

En samejeoverenskomst kan være afgørende for at undgå konflikter og uenigheder, når man ejer noget sammen med andre. Det kan være fristende at lade vær med at oprette en samlejeoverenskomst, hvis I kender hinanden godt eller tror på jeres evne til altid at være enige. Men det kan hurtigt blive dyrt både økonomisk og personligt, hvis tingene går galt senere hen. 

Er du i færd med at købe fast ejendom med en partner? Opret din samejeoverenskomst online her ved tre lette trin – til kun 249 kr.

2. Sikrer en klar og fair fordeling af ejerskab og ansvar

Fastlagte regler for investeringer, ansvarsfordeling og proceduren for udtrædelse eller salg af en andel er alle vigtige aspekter at have med i en samejeoverenskomst. Det sikrer en klar og fair fordeling af ejerskab og ansvar mellem parterne, hvilket kan forebygge konflikter og uenigheder.

3. Beskytter din investering og økonomi

Når du går ind i en samejeaftale, er det vigtigt at beskytte din investering og økonomi. En samejeoverenskomst kan give dig den nødvendige klarhed om aftalte vilkår ved salg eller konkurs og sikring mod potentielle problemer med øvrige samejere.

Hvad indeholder en samejeoverenskomst?

En samejeoverenskomst har til formål at dække alle tænkelige forhold vedrørende ejendommen og det fælles ejerskab. Dette kan eksempelvis være:

  • Hvordan ejerforholdet er fordelt
  • Hvordan et eventuelt salg mellem parterne fungerer
  • Kan den ene part optage lån i sin del af ejendommen?
  • Hvordan boligudgifterne skal fordeles mellem jer
  • Hvad der sker, hvis en part stopper med at betale boligudgifter
  • Hvad der sker, hvis I flytter fra hinanden efter at have boet sammen
  • Kan den ene part på eget initiativ udleje boligen til en tredjepart?
  • Hvad der sker, hvis en af jer afgår ved døden. Vær opmærksom på at hvad der skal ske med ejerandelen, udelukkende kan reguleres i et testamente
  • Hvad der sker, hvis I er uenige om salgspris ved eventuelt salg af ejendommen