Gode tips til studerende der gerne vil købe egen bolig

Som boligpriserne stiger, bliver det især for studerende på laveste indkomst sværere og sværere at flytte hjemmefra. Selv dem der er flyttet hjemmefra, må ofte ’nøjes’ med ungdomsboliger på 16 eller færre kvadratmeter, med delt badeværelse og køkken. Der er af denne grund flere og flere unge der leder efter ejerlejligheder, da disse i sidste ende er økonomisk smartere end andels – eller lejeboliger.

Snak med de professionelle

Tag en snak med din bankrådgiver eller en boligkyndig du kender, så du ikke går fuldstændig blindt ind på boligmarkedet. Snak også med familie og venner omkring deres oplevelser med at købe ejerlejlighed, så du både kan få nogle gode råd men også lære af deres fejl. Mange unge falder nemlig ofte i det samme hul med fx ikke at tjekke om der er en tilstandsrapport knyttet til lejligheden, eller få den tjekket efter i sømmene.

Fejl og mangler

En tilstandsrapport er en rapport over en bygningsgennemgang foretaget af en beskikket bygningssagkyndig. Den kan altså give dig et hurtigt overblik over tilstanden af bygningen, og kan faktisk også hjælpe dig med at sælge din ejerlejlighed. Køberen kan nemlig ud fra tilstandsrapporten få et hurtigt overblik over ejerlejligheden, og det er både de negative og positive ting. Så hvis tilstandsrapporten er næsten tom for fejl etc., så giver det jo mening at lejligheden hurtigt sælgere, da den bliver sat i bedre lys. At få lavet en tilstandsrapport koster dog lidt, da man trodsalt skal have en bygningssagskyndig til at gennemgå lejligheden. Klik her for yderligere information omkring specifikt tilstandsrapporter.

Spar op

Ejerlejligheder er dyrere end lejeboliger. Sådan ser det i hvert fald umiddelbart ud ved første øjekast. Det er når man tænker langsigtet at ejerlejligheder viser sig at holde fordelen. Selv på trods af det er det mange penge at skulle hoste op med, når man skal betale for sådan en ejerlejlighed. Det virker især som mange penge hvis ens umiddelbare indkomst er SU. Selv hvis man er så heldig at have et deltidsjob ved siden af kan priserne virker overvældende. Men bare tag en dyb indånding. Ved at ligge nogle penge til side i god tid, kan det sagtens lade sig gøre at spare op til en ejerlejlighed. Overraskende mange studerende vælger faktisk at gøre det på denne måde, i stedet for blot at tage det første og det billigste.

Tænk dig om en ekstra gang – og så en gang til

At købe en ejerlejlighed er en stor beslutning. Det er mange penge trodsalt, og forhåbentlig et sted man kommer til at bo i mange år. Lad derfor være med blot at tage det første tilbud der falder ned i dit skød. Tænk dig godt om, og tag en god snak med din roomie, hvis du har planer om at have sådan en. Læs alt igennem, også det med småt. Der findes mange skrækhistorier derude, med folk der har købt en ejerlejlighed blot for at finde ud af at den fejler både det ene og det andet, når de først er flyttet ind.