Hvad er et kor?

Et kor er en gruppe af mennesker, der synger sammen. Så enkelt kan det i bund og grund siges.

Der findes mange forskellige former for kor over hele verden, og bare herhjemme i vores egen lille andedam er der da også masser af kor landet over, som langt hen af vejen bæres af frivillige, der bare gerne vil være sammen og have det sjovt.

Hvilke sange synger man i et kor?

Det kommer meget an på, hvilket kor du er i. Der er nok ikke to kor, der er ens, når det kommer til at vælge sange. Selvfølgelig er der nok en række sange, der er mere udbredte at synge i kor end andre, men det er i bund og grund op til det enkelte kor, og gerne den enkelte korleder at bestemme sig for, hvilke sange der skal synges.

Der arbejdes typisk med et enkelt repertoire i hver sæson, så der er en bunke sange, der bliver sunget i år, og næste år starter man så forfra med nye og friske sange.

Skal jeg kunne synge i forvejen for at komme med i et kor?

Det er nok en rigtig god idé at kunne ramme nogle toner, inden du melder dig ind i et kor. Det kommer igen an på, hvilket kor du gerne vil være med i. Der er stor forskel på, om det er et kor, der tager ud og optræder, eller om det bare er en gruppe mennesker, der mødes og hygger en gang om ugen.

Er koret et produkt, der bliver bestilt til at optræde, er det klart, at der ikke er plads til en person, der ikke kan synge. Men er det bare for hyggens skyld, er der mange kor, der glædeligt tager imod dig, så længe du bare har et fint udgangspunkt. Så kan du altid blive bedre.

Hvordan melder jeg mig ind?

I langt de fleste amatørkor er det meget nemt at melde sig ind. Det handler i bund og grund bare om at dukke op, og så er du egentlig med. Det koster ofte et par hundrede kroner for en halvsæson, men det er til at overkomme.

Skal du være med i et mere professionelt kor, skal du være forberedt på, at der nok at arrangeret en form for optagelsesprøve eller audition, du skal til, inden du kan blive optaget i koret.

Skal jeg kunne læse noder i et kor?

Ja. I langt de fleste kor bliver der sunget ud fra noder, så hvis du ikke allerede nu kan læse noder, kan det være en rigtig god ide at få øvet dig på det, så det sidder lige i skabet, når du starter op i koret.

Selvfølgelig kan du langt hen af vejen godt klare dig uden, hvis dit gehør ikke fejler noget, men du vil finde det klart nemmest at passe ind i koret og synge med, hvis du kan læse noder. Måske findes der kor i Danmark, der ikke bruger noder, men det hører til sjældenhederne.

Find et kor der passer til dig

I bund og grund handler det langt hen af vejen bare om at finde et kor, der passer til dig og din stil. Hvis du ikke gider at synge kirkesalmer, er det nok ikke et kristent kor, du skal melde dig ind i. Men der findes heldigvis også så mange andre kor, du kan opsøge.

De fleste steder kan du bare skrive til den pågældende korleder om at få lov til at prøve at være med, og hvis det går fint, er der ofte rigeligt med plads til nye medlemmer i koret. Nogen synger som en maskine.