Hvad kræver det at være selvstændig?

Går du og drømmer om at være selvstændig? Der er meget omkring idéen om selvstændighed, som er fristende; man har ingen chef, man bestemmer selv, og man kan følge sin passion. Dog er det ikke helt så simpelt, som man måske kunne ønske. Der er nemlig mange ting, du skal overveje.

Ansvaret og friheden

Hvordan ved du, om det er det rigtige for dig at være selvstændig? Man er aldrig helt sikker, før man prøver det, men der er alligevel mange ting, du kan tænke over på forhånd. Mange er fristet af selvstændighed fordi de tænker, at de vil være mere frie. Men frihed kan defineres på mange forskellige måder. Det vil være dit firma, men det vil også betyde et kæmpe ansvar. Du skal kunne følge med presset, du skal kunne tage det ekstra arbejde, der kræves, og du skal have en utrolig selvdisciplin. Det kan give dig mere frihed, men ikke nødvendigvis mere fritid.

De mange regler

Du skal generelt være god til at holde overblik, så du kan overskue de mange dele af firmaet på én gang. Der er selve produktionen og leveringen, der er den økonomiske del, og så er der alle de officielle dokumenter og love, der skal være styr på. Du kan for eksempel tage et kig på CVR-numre og LEI-koder. Det kan være relevant for dig og din virksomhed. Klik her for at læse mere om LEI service og se, om det er noget, du har brug for. At være selvstændig handler nemlig ikke kun om det produkt, du er passioneret omkring; det handler også om alt udenom selve produktet.

Det rigtige for dig?

Det kan være svært at vide, om du burde være selvstændig. Hvis du er interesseret i økonomi, iværksætteri og alt, der følger med, kan det godt være det rette. Er du primært interesseret i enkelte dele som selve produktet eller i salg, kan det være, at du skal slå dig sammen med nogle andre kloge hoveder, så I kan løfte alle de forskellige opgaver sammen. Det er meget at gøre alene, men det kan også vise sig, at du fungerer rigtig godt på den måde.

Din drøm

Mange selvstændige kan godt lide at gøre det hele selv, da de så ved, at det gøres ordentligt, og som de vil have det. Hvis det er en følelse, du kender, kan selvstændighed godt være det rette valg for dig. Husk bare at overveje det grundigt, inden du tager den endelige beslutning.