Kulturelle opleveler på Sri Lanka

Der er altid stor forskel på de oplevelser, man har som charterturist og som mere opsøgende og rygsækrejsende turist. For at kommer tæt på den lokale kultur er man i mange lande nødt til at være lidt opsøgende.

Sri Lanka er en af de lande, er blevet meget influeret af kolonitiden og alt, hvad det indebar for et koloniseret land. På den anden side er det også et land rig på traditioner og oplevelser for alle. Herunder kan du læse lidt om de generelle kulturer og traditioner i landet, lige fra religion til madkultur.

Madkulturen

På Sri Lanka er der indflydelse fra rigtig mange forskellige steder, men helt tydelig er det indiske køkken, der skinner igennem både når det kommer til ingredienser og smage.

Der er ingen tvivl om, at der, når vi som turister spiser maden på Sri Lanka bliver præsenteret for den turistvenlige version, hvor der er skruet helt ned for krydderierne, for at vi ikke skal brænde tunge, mund og mave på den stærke mad.

Du vil ofte opleve de klassiske retter, der består af dampede ris som serveres med enten kylling eller fisk, der er krydret med de lokale krydderier og friske urter. Herudover er Sri Lankanerne fabelagtige til at fremstille chutney, samt at skabe balance i de krydrede retter ved at servere dem med enten frugt eller grøntsager.

Høflighed, takt og tone

Herhjemme har vi Emma Gad til at fortælle os, hvad der er høfligt, rigtigt og hvad der er taktløst. Men når vi rejser til fremmede lande og andre kulturer er det vigtigt, at orientere os i forbindelse med den lokale traditions- og høflighedskultur.

På Sri Lanka er der generelt tale om et meget imødekommende og nysgerrigt folkefærd, der gerne vil vide en masser og ikke står tilbage, når det kommer til at stile spørgsmål. Det kan let virke anmassende eller overvældende, når der bliver stillet spørgsmål i et væk, men her er interessen og nysgerrigheden et tegn på høflighed, fordi man interesserer sig for sine gæster.

Det er almindelig høflighed at tage skoene af, både i private hjem men også i templerne og moskeerne.

Religion og tradition

Selv om majoriteten af Sri Lankas befolkning er buddhister, findes der en muslimsk minoritet og der er derfor en række smukke moskeer at se.

To tredjedele af befolkningen er buddhister og derfor har denne religion også stor indflydelse på det politiske styre. Munkene er endog involveret i politik på Sri Lanka.

Ud over det store buddhistiske flertal findes der også et mindretal af verdens andre store religioner, nemlig muslimer, kristne med et flertal af katolikker og hinduer. De forskellige minoriteter stammer alle tilbage fra kolonitiden, hvor der kom stor indflydelse udefra, der i dag stadig spiller en stor rolle blandt folkene.

Når du rejser ud i verden, er det for mange en oplevelse for livet. Hvis du derfor ønsker at få det bedste og mest autentiske ud af dine oplevelser på Sri Lanka, er det en rigtig god ide at bruge lidt tid på at sætte dig ind i ladet og måske på at opsøge det Sri Lanka, der ligger udenfor turistområderne, læs mere på sri-lanka.dk