Studielån når du løber tør for SU-klip

Er du i tvivl om, hvorvidt du kommer til at løbe tør for SU-klip? Eller er du lige løbet tør for SU-klip, og ved du ikke hvordan du skal dække dine udgifter? Svarene kan du finde i denne artikel.

Det kan være særdeles uoverskueligt at løbe tør for SU-klip. Pludselig forsvinder din faste indtægt, og det sker endda, når du efter mange års kamp endelig er tæt på at være færdiguddannet. Der findes dog nogle muligheder for dig, hvis du står i den situation. I slutningen af din uddannelse har du nemlig mulighed for at optage ekstra studielån, hvis du ikke har mere SU tilbage.

Studielån kan være din redning

Hvis du i de sidste 12 eller 24 måneder af din uddannelse løber tør for SU-klip, så er der alligevel håb forude. Du har nemlig mulighed for at optage ekstra studielån. Det kaldes et slutlån.

Denne type af studielån har en meget høj beløbsgrænse på lidt over 8.000 kroner om måneden i 2020. Det overstiger altså beløbet for SU’en, og derfor bør der ikke være nogen problemer i at overgå fra almindelig SU til at leve af slutlånet.

Du kommer samtidigt ikke til at gældsætte dig særlig hårdt. Det skyldes for det første, at det kun er i relativ kort periode, og du derfor ikke kan nå at opbygge en særlig stor gæld. Derudover er renten på lånet kun en procent, når du er færdig med din uddannelse. Mens du studerer, er renten på fire procent, men det er igen ikke en særlig lang periode.

Derfor er det altså relativt overskueligt at tilbagebetale studielånet. Hvis du vil læse mere om studielån og slutlånet, så kan du trykke her.

Reglerne for SU-klip

Reglerne for SU-klip kan ved første øjekast virke ret komplicerede. Grundlæggende kan man sige, at du som studerende sammenlagt har 70 SU-klip til brug på videregående uddannelser. Eftersom et klip svarer til en måneds SU, har du altså ret til at modtage SU i maksimalt 70 måneder.

Alligevel har du kun et bestemt antal klip til den enkelte videregående uddannelse. Antallet af klippene til den enkelte uddannelse kaldes for støttetiden, og den bestemmes ud fra uddannelsens normerede tid. Er uddannelsen normeret til 38 måneder, vil du altså kunne modtage SU i 38 måneder på denne uddannelse. Det er selvfølgelig såfremt du stadig har nok klip i den overordnede ramme på 70 SU-klip.

Du har dog potentielt set mulighed for at få udvidet din støttetid med op til 12 måneder. Det har du, hvis du enten påbegyndte din første videregående uddannelse inden den 1. juli 2014, eller hvis du begyndte din første videregående uddannelse senest to år efter, du afsluttede din adgangsgivende eksamen.

Der er desuden en række uddannelser, hvor du har mulighed for at udvide den overordnede ramme. Det gælder blandt andet medicinuddannelsen, da denne tager 72 måneder (bachelor og kandidat sammenlagt).

Der er dog ingen grund til panik, hvis du er endt i en situation, hvor du har opbrugt alle dine SU-klip. Du har nemlig stadig mulighed for at optage et studielån til at dække dine udgifter!