Tænk over taget, når du bygger dit eget hus – overvej ståltag

Et af de områder, som hele tiden er i rivende udvikling, er byggebranchen. Det skyldes blandt andet, at boligmarkedet inden for de seneste år har ændret sig. Det har banet vejen for en helt ny slags byggerier, som baseres på individuelle valg, godt håndværk og fremsyn.

Det drejer sig nemlig om den gruppe af mennesker, som vælger at designe og bygge deres eget hus helt fra grunden. Disse mennesker vælger at købe en tom grund, som de herefter bygger på. Enten i samarbejde med det firma, som udbyder grunden, eller helt på egen hånd.

Fordelene ved at bygge selv

Lige umiddelbart kan det godt virke ret besværligt at skulle bygge noget op selv fra grunden. Det kræver mere omtanke, mere tid og ofte også mere besvær. Det er der ingen tvivl om. Til gengæld synes rigtig mange kommende husejere, at fordelene opvejer ulemperne.

For det første kan man helt selv bestemme. Størrelse, grundplan, materialer og pris er alle sammen faktorer, man som selvbygger får meget mere indflydelse på. Derfor får man ikke bare et hus, men sit drømmehus. Der er derfor mange sjove valg, man får lov til at tage – et af disse er valget af tag.

Et tag er ikke bare et tag

For mange mennesker er taget ikke det, der fylder mest i boligbygningen. Taget virker måske lidt som et komma i en meget lang tekst. Derfor har mange en tendens til at vælge taget til sidst, og lidt som en eftertanke. Men det er en dårlig idé at negligere taget, for valget af tagtype har kæmpe betydning.

Taget har en æstetisk funktion, som er vigtig. Det er er med til at danne det samlede indtryk af hele huset udefra. Men taget har også en helt praktisk funktion, idet det dækker, beskytter og isolerer husets inderside.

Grundene til at vælge ståltag

Når man begynder at undersøge markedet, vil man opdage, at der er frygtelig mange forskellige typer af tag at vælge mellem. Et eksempel på en populær tagtype er et ståltag. Ståltag er en lidt mere moderne løsning, som flere og flere husejere vælger.

Et ståltag har den fordel, at det er et billigt materiale at lave tag af. Det er ikke så tungt som mange af de stentyper, man bruger til tagsten. Derfor koster materialet mindre, og monteringen er lettere. Mange synes også, at det ser rigtig flot ud.

Læs mere om stål tag her.

Vedligehold taget

At træffe et oplyst valg om ens tag og det materiale, det skal være lavet af, er første skridt på vejen til et moderne og velfungerende hjem. Men det er vigtigt at huske, at taget er en konstant forpligtigelse. Det skal nemlig holdes ved lige og tjekkes med jævne mellemrum.

Her er det en god idé at hyre professionel hjælp. Dygtige fagfolk står klar til at rykke ud, besigtige ens tag og undersøge, om der er brug for reparationer eller renoveringer. Tit vil det samme firma også kunne varetage udbedringen.