Det du bør vide om fastelavn

Hvornår er det fastelavn? I år (2022) falder fastelavn søndag den 27. februar. Fastelavn er et traditionelt karneval, som stammer fra de skandinaviske lande, Danmark, Sverige, Norge, Island og Færøerne. Fastelavn er en fejring af starten på den 40 dage lange faste. I dag faster de fleste af os ikke længere, men vi holder stadig fast i traditionen, for i dag vækker traditionen glade børn, der klæder sig ud til lejligheden, slår på katten i tønden, spiser fastelavnsboller og synger sange.

Fastelavnen vækker glæde

Der sker mange ting, når der er fastelavn. Og vi vil prøve at komme ind på de fleste ting i denne korte artikel om fastelavn.

Udklædning

Vi klæder os ud, både børn og voksne, for det er traditionen tro, at vi kan blive lige det, vi har lyst til. Alt fra kendte personer, ting, genstande eller andre kreativt.

Katten i tønden

Ligesom i gamle dage, så slår vi stadig på en tønde. I dag er indeholdet af tønden skiftet ud fra en ægte, sort kat til lidt mere spiselige ting, såsom slik og frugt. Hver mand får muligheden for at slå på tanden. Den, som får bunden ned, bliver kattedronning, den, som slår det sidste bræt ned, bliver kattekonge.

Fastelavnsboller

Kage skal der til, det hersker der ingen tvivl om. Fastelavnsboller kan du købe ved alle bagere, og i dag er der mange flere forskellige slags fyld, du kan vælge imellem, både hindbær, karamel, chokolade, vanilje, brombær og mange flere.

Rasle

“Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have…” – du kender den helt sikkert, og det er netop også den sang, som børn synger, når de i byen går fra hus til hus for at rasle. I gamle dage fik man boller, men i dag foretrækker børnene rede penge. Og man er jo nødt til at give dem noget, for ellers laver de jo ballade!