Dine fordele med en elbil – sådan får du gavn af e-mobilitet

Fordele ved en elbil – i korte træk

At være skattefri på vejene i ti år og modtage yderligere støtte fra staten – det lyder som enhver bilists drøm. Når det gælder elektrisk mobilitet, er det en realitet: Elbiler giver dig mange fordele – både økonomisk og i trafikken. I denne vejledning får du at vide, hvordan du kan få gavn af dem.

 

Elbiler: fordele og ulemper i et overblik:

+ Lovpligtige tilskud til elbiler og opladningsstationer.

+ Skattefordele for elbiler

+ Fordele ved E-nummerplader, f.eks. parkeringsprivilegier

+ Miljøbonus for elbiler

+ Lavere driftsomkostninger/vedligeholdelsesomkostninger

+ Næsten ingen kørselsforbud

+ Mere miljøvenlig under visse betingelser

+ Lavere støjemissioner

+ udbetaling af drivhusgasemissionskvoter på flere hundrede euro muligt

 

– Høj købspris

– Nederste område

– Lange opladningstider/udvidelig opladningsinfrastruktur

– Forskellige opladningsstik og opladningssystemer

– Mulig fare på grund af manglende støj

– Delvis problematisk oprindelse af batterikomponenter

 

Det er vigtigt at vide: Elbiler fremhæves som meget miljøvenlige – men det er kun sandt under visse betingelser. F.eks. er CO2-emissionerne kun lavere end med en forbrændingsmotor, hvis den opladede elektricitet kommer fra bæredygtige kilder.

 

Du kan læse alle de vigtige detaljer om fordelene ved elbiler i de næste afsnit.

 

Statstilskud til din e-bil – fordele for dig

For at forbedre salgstallene for eldrevne køretøjer og reducere emissionerne er der i Tyskland et statstilskud til elbiler. Denne består af to komponenter:

 

Innovationspræmie/miljøbonus ved køb af en elbil.

Monetær skattefordel for e-biler

Her kan du se, hvordan de to muligheder fungerer i detaljer:

 

Præmie for din elbil

I juli 2022 annoncerede den tyske regering ændringer af “miljøbonussen”: Fra 2023 vil tilskuddet fokusere på køretøjer med ren brændselscelle- og batteridrift. Købspræmien for hybridkøretøjer vil derefter blive afskaffet. https://www.billigladestationer.dk/ladestandere/

 

Indtil udgangen af 2022 er plug-in-hybridbiler stadig støtteberettigede: køretøjet må ikke udlede mere end 50 g CO₂ pr. kilometer eller skal alternativt have en rækkevidde på 60 kilometer med rent elektrisk kørsel.

 

Miljøbonussen for en ny elbil afhænger af bilens værdi og kan være på op til 9.000 euro. For hybridbiler får du i øjeblikket en købsbonus på op til 6.750 euro. For brugte biler er bilens værdi 80 procent af købsprisen. Det føderale kontor for økonomi og eksportkontrol (BAFA) fortæller dig, om din brugte bil er berettiget. Du kan også ansøge om din præmie der.

 

Du kan også ofte få en præmie for at lease en e-bil. Hvis kontraktens løbetid er længere end 23 måneder, får du den fulde innovationspræmie. Hvis kontrakten er på mindre end 6 måneder, er køretøjet ikke berettiget til at blive købt af dig. For alle andre leasingkontrakter er miljøbonusbeløbet differentieret i forhold til kontraktens løbetid.