Er virkeligheden som på tv?

Er virkeligheden som på tv?

For en uge siden så jeg et afsnit af en Dansk Tv-serie. I den episode jeg så, var der en familie, som lavede en såkaldt alkohol intervention på en mor der drak alt for meget, hun var det vi på dansk kalder alkoholiker.

For mig var scenen ret voldsom. Jeg synes den måde familien angreb moderen på, var både voldsom og til tider usmagelig. Bagefter kunne jeg ikke lade være med at tænke på om de her interventioner også foregår sådan i virkeligheden? Det kunne jo også være at seriens tilgang til alkoholikeren bevidst skulle være overdrevet og voldsomt for fiktionens skyld. Vores følelser skal jo påvirkes og provokeres lidt for at der kan laves godt TV.

 

Måske skal jeg skynde mig at sige, at min interesse for emnet ikke er helt uden grund.
Igennem mange år har min lillebror drukket alt for meget, men på trods af store personlige konsekvenser for ham, har han aktivt aldrig gjort noget ved problemet.

Når vi i familien har påtalt problemet for ham, har han altid været totalt benægtende i forhold til, at have et seriøst problem med alkohol. han påstår altid at det os der er dømmende og uvidende.
Han mener ikke at man kan have et seriøst alkoholproblem, så længe man kan passe et arbejde.

Da han selv er ansat i en meget høj og betroet stilling i forsvaret, er det for ham selv et tydeligt bevis på, at han ikke har noget problem og at vi som familie overdriver situationens alvor.
Vi er i familien dog ikke i tvivl om at han har udviklet alkoholisme og har brug for professionel hjælp. vi havde derfor igennem længere tid talt om, at lave en familie intervention for at få ham til at søge alkoholbehandling. desværre er det indtil videre altid blevet ved snakken. Vi har aldrig fået taget os ordentlig sammen til at tage en ”rigtig” samtale med ham.

Professionel hjælp.

Da jeg nu sad og så den her tv-serie fik jeg pludselig lidt kolde fødder! Jeg besluttede at jeg måtte have svar på spørgsmålet om hvorvidt en intervention i virkeligheden var lige så konfronterende og voldsom som det jeg så på tv. Umiddelbart var det ikke noget jeg havde lyst til at gennemføre og udsætte min lillebror for.

Derfor ringede jeg til et meget anerkendt alkoholbehandlingssted. Heldigvis blev jeg her meget klogere på begrebet intervention, over telefonen gennemgik de med mig skridt for skridt hvordan en god intervention bør forløbe.

Det viste sig også at der kan være meget stor forskel på hvordan forskellige behandlingssteder udførende intervention. Nogle behandlingssteder bruger den gamle og meget konfronterende form, meget al la det jeg havde set på tv. Hvorimod andre behandlingssteder bruger end mere moderne form.

Det behandlingssted jeg ringede til, har udviklet en metode som de kalder konfliktfriintervention.      I mine ører lød det som en meget mere værdig og kærlig måde, end det jeg havde set på tv.   Efter at have talt med behandlingsstedet føler jeg mig nu klædt rigtig godt på til, at vi som familie får taget den alvorlige men nødvendige samtale med min lillebror.