Få styr på de forskellige smykke materialers egenskaber

Jeg har tit været i tvivl om forskellige smykkeres egenskaber og materiale – hvilken vedligholdelse kræver de, og hvordan skal de behandles. Derfor har jeg opsøgt min lokale guldsmed, Bonells.dk, for at blive klogere på netop dette. Jeg vil nu tage dig igennem de to mest brugte materialer og deres egenskaber. Lad os starte med et meget lækkert materiale, nemlig guld. 

Guld 

Guld kommer som udgangspunkt i tre forskellige farver. Den klassiske som de fleste formentlig forbinder med guld kaldes typisk rødguld eller gult guld. Derudover findes guld også i en mere rødlig farve end den klassiske guld – denne omtales typisk rosaguld eller pink guld. Denne er ikke nær så udbredt som klassisk guld. Derudover findes hvidguld, som har en helt anden farve. Denne er tættere udseendesmæssigt på sølv, men er altså guld. Det har den lyse, hvide farve. Hvidguld belægges som udgangspunkt med et lag rhodium, som giver hvidguldet en smuk og holdbar overflade. Når man skal vedligeholde de tre forskellige typer guld, er fælles for de to første, at de kan friskes op med en polering. Hvis du skal vedligeholde hvidguld, giver man det typisk en rhodinering, som er det føromtalte rhodium, som guldet belægges med. Dette vil få smykket til at fremstå næsten som nyt. 

Guld kommer også i forskellige karater – karaten siger noget om, hvor meget guld, der er i blandingen. Det skyldes, at rent guld er for blødt til at lave smykker af, derfor blander man det med andre metaller for at opnå styrke – det er også her, der er forskel på rødguld, rosaguld og hvidguld, så man får de rigtige farver frem i guldet. 

Typisk laves smykker i 8kt guld, 14kt guld og 18kt guld. I 8kt guld er der 33,3% finguld, i 14kt er der 58,5% finguld og i 18kt er det 75% som er finguld. Kommer man højere end 18kt, vil man opleve, at smykkerne kan blive for bløde til hverdagsbrug. 

Sølv 

Hvis man kigger på sølv, så er der også forskellige variationer heraf. Det sølv som typisk bruges til smykker er der 92,5% sølv i blandingen. Når man har smykker i sølv, vil man ofte opleve at de anløber, hvis man ikke opbevarer dem i smykkeskrin eller bruger dem. 

En måde at undgå dette på er, hvis man køber sølv smykker, som er belagt med rhodium. Dette giver en fin blank overflade, og beskytter sølvet mod at anløbe. Hvis dit sølv er anløbet kan det dog nemt løses ved enten at pudse det med sølvrens eller en pudseklud. 

Derudover kan du også finde sølvsmykker, som er belagt med guld – disse kendes som forgyldte smykker, samt sorte sølv smykker – disse er enten belagt med sort rhodium eller oxideret. Man skal dog være opmærksom på at disse belægninger med tiden slides af, og det rene sølv kommer frem indenunder.