Gi’ tegn i trafikken, når du cykler

Når du bevæger dig rundt i trafikken på cykel, er det vigtigt at bruge håndsignaler for at lade din medtrafikanter – både i bil og på cykel – vide, hvad du har tænkt dig at gøre. Det vil hjælpe dig med at være sikker og undgå ulykker for dig selv og andre. Men har du egentlig styr på de forskellige håndtegn, du som cyklist kan bruge for at orientere dine omgivelser, om dine bevægelser?

Der er heldigvis kun ganske få universelle håndtegn, som du skal kende, når du cykler. Det gør det let at afkode for trafikanter, som ellers ikke har den nødvendige koncentration i trafikken. Der er grundlæggende tre vigtige håndsignaler, som du bør kende og bruge:

1. Venstresvingssignalet: For at angive, at du vil dreje til venstre, skal du strække din venstre arm ud til siden parallelt med jorden. Hold armen lige, hånden åben og bøj ikke albuen.

2. Højresvingssignal: For at angive, at du vil dreje til højre, skal du strække din højre arm ud til siden parallelt med jorden. Hold armen lige, hånden åben og bøj ikke albuen.

3. Stop-signalet: For at angive, at du skal stoppe, skal du strække din arm i vejret med flad hånd. Der er ikke et krav om, at du skal bruge den ene eller anden hånd, men hvis det er muligt, bør du bruge den venstre arm, da den vil være mest synlig for dine medtrafikanter.

Der er i øvrigt nogle trafikale situationer, hvor du skal anvende tegngivningen en smule anderledes end de grundlæggende regler foreskriver:

  • Når du sætter i gang efter at have holdt for rødt i et lyskryds, skal du give signal til højresving som anført ovenfor. Det glemmer folk ofte, men kan være en stor hjælp for dine medtrafikanter.
  • Når du cykler ind i en rundkørsel skal du ikke give noget signal, da du blot følger vejens bane til højre. Men når du skal ud af rundkørslen igen, er det vigtigt at du giver tydeligt signal med hånden i god tid inden udkørslen, så andre trafikanter kan agere efter dine bevægelser.
  • Hvis du vil foretage et venstresving i et kryds, og har lavet et orienteringsstop efter at være kørt ud i krydset, skal du give tegn til at foretage dit sving til venstre, når du sætter i gang.

Som blød trafikant er du ekstra udsat, hvis du bliver involveret i en kollision med en bil, så det er vigtigt, at du får inkorporeret tydelig tegngivning, når du cykler. Sørg altid for at have en cykelhjelm på. Derudover kan du også sørge for, at du kører på en sikker cykel af god kvalitet, som har pålidelige bremser og navigerer let og præcist i trafikken. Hvis din nuværende cykel ikke føles sikker at færdes på, kan du finde et stort udvalg af nye cykler fra kvalitetsbrands på bikeland.dk. Der er altid gode tilbud på en lang række cykler fra kendte mærker.