Sådan får du den bedst mulige oplevelse, når du arbejder i haven

Havearbejde kan være en rigtig hyggelig og behagelig beskæftigelse – men det kan også nemt blive en sur pligt, hvis du ikke ved, hvordan du skal gribe det an. Der er ingen grund til at gøre pasning af haven træls, og der er masser af ting, du kan gøre, for at gøre dig selv begejstret for det. Dertil kan havearbejde forårsage en masse skader eller gener, hvis du ikke arbejder rigtigt. Det er ofte undgåeligt, og der er nogle ganske få ting, du skal sørge for, for at få den bedst mulige oplevelse.

Arbejdsudstyr og -stillinger

Det korrekte udstyr er altid vigtigt, og havearbejde er ingen undtagelse. Det gælder river og andet værktøj, men også det, der passer på dig. Når du arbejder i haven, skal du kunne kende og lytte til dig selv. Hvis du har haft tidligere skader, skal du tage højde for dem. Din have skal være en fornøjelse, ikke bringe dig flere smerter. Kompresionsstrømper er en god idé at bruge, når du er i haven og bevæger dig rundt hele dagen. Du kan finde billige kompresionsstrømper ved at søge efter ting som ”Egtvedstrømper tilbud” på nettet. Kompresionsstrømper øger blodtilførslen til dine ben og fødder og er især gode til ældre mennesker. Vær altid opmærksom på din arbejdsstilling. Selvom du ikke kan mærke noget på selve dagen, kan du få ondt dagen efter eller slide unødigt på din krop. Lyt til dine smertegrænser og det mindste ubehag; anskaf eventuelt dig selv en måtte, du kan hvile knæene på, når du arbejder med bede.

Tid og atmosfære

For at få den bedste tid i haven, bør du planlægge nogle pauser og holde dig til dem, så du ikke kører sur. Du kan for eksempel aftale med dig selv, at du holder frokostpause klokken 12 og stopper klokken 16. Så slider du ikke for hårdt, og du kan arbejde fokuseret på din opgave. Hvis dit havearbejde involverer ting som plantning af frugttræer passer det selvfølgelig ikke altid med faste pauser, og de kan også altid rykkes. Men planlægning og forberedte stop er en god idé, så du ikke overanstrenger dig selv. Hvis havearbejdet keder dig, kan du have musik eller lydbøger i ørerne. Det er en god måde at få tiden til at gå, mens du gør det, der nu engang skal gøres. Det kan være en fordel at bruge trådløse hovedtelefoner, så ledningen ikke kommer i vejen eller ved et uheld bliver klippet over af en havesaks. Sidst er det en god idé at have en ”gulerod” ventende. Det kan være en særlig flaske vin, specielt indkøbt is eller en anden måde, du vil forkæle dig selv.