Jutlandia: Hospitalsskibet som Kim Larsen gjorde berømt

De fleste danskere kender Kim Larsens klassiker om hospitalsskibet Jutlandia, og åbningsstroferne ’Det var i 1949 eller cirka deromkring’. Sangen har været med til at gøre Jutlandia berømt i hele Danmark, og mangen en skoleelev har efterhånden sunget med på den ikoniske ørehænger i musikundervisningen. Men passer sangteksten egentlig med virkeligheden, og hvorfor sendte Danmark et hospitalsskib til Korea? Du kan få et udsnit af historien i dette indlæg, eller læse mere på denne hjemmeside.

Korea-krigen

Kim Larsen synger som bekendt, at der var krig i Korea i 1949 – eller cirka deromkring, men faktisk udbrød Korea-krigen først i 1950. Årsagerne til krigen skal dog findes endnu tidligere. Allerede i 1910 blev Korea nemlig invaderet og indlemmet i Det japanske imperium. Besættelsen varede frem til afslutningen på 2. Verdenskrig, hvor to af krigens sejrherrer – USA og Sovjetunionen – delte administrationen af landet mellem sig. Det skete ved den 38. breddegrad.

Planen var at de to dele skulle forenes med hinanden, men spændingerne under Den kolde krig gjorde foreningen problematisk. I stedet blev republikken Sydkorea oprettet den 15. august 1948, mens Nordkorea blev en realitet den 9. september samme år. Krigen mellem de to lande brød i den 25. juni 1950, hvor nordkoreanske soldater besatte det meste af Sydkorea.

FN til modangreb

Efter den nordkoreanske offensiv gik FN ind i konflikten, og appellerede til medlemslandene om at sende soldater til den koreanske halvø. Mange lande valgte at tilslutte sig de USA-ledede FN-tropper – bl.a. Storbritannien, Frankrig, Holland og Australien. Danmark ønskede dog ikke at provokere Sovjetunionen under Den Kolde Krig, og valgte i stedet at sende et hospitalsskib afsted.

Cirka en måned efter FNs indgreb valgte også Kina at gå ind i konflikten. FN-tropperne havde hurtigt presset de nordkoreanske styrker tilbage, men da kineserne ankom med 300.000 soldater, blev FN-tropperne hurtigt presset tilbage til den 38. breddegrad. Herefter flyttede fronterne ikke meget på sig, og den 27. juli 1953 underskrev de to lande en våbenhvile som indebar en demilitariseret zone mellem nord og syd – en zone som fortsat eksisterer den dag i dag.

Skibet Jutlandia

Jutlandia blev søsat i 1934 og fungerede som fragt- og passagerskib på ruten mellem København og Bangkok fra til 1940, hvor 2. Verdenskrig satte en midlertidig stopper for den internationale handel i området.

I forbindelse med Korea-krigen blev skibet omdannet til hospitalsskib med 4 operationsstuer, 4 hospitalsafdelinger med 356 senge, røntgen-, øjen- og tandklinikker samt laboratorier, apotek og specialafdelinger. Jutlandia sejlede afsted mod Korea den 23. januar 1951. Under krigen var Jutlandia på i alt tre rejser til Korea, hvor man behandlede et stort antal soldater samt et mindre antal civile. Jutlandia var et populært skib fordi behandlingen var kompetent og udstyret moderne.